Skip links

İnşaat Hukuku

Konya'nın Ceza Avukatı

İnşaat Hukuku

Ülke ekonomimizin temel taşlarından biri olan inşaat sektörü, gayrimenkul sektörünün önemli bir parçasıdır ve artan insan nüfusuna bağlı olarak hızla büyümüş ve gelişmiştir. Bu büyüme, inşaat sektöründeki işlemlerden doğan uyuşmazlıkların artmasına yol açmış ve bu alanla ilgili çeşitli yasal düzenlemelerin yapılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu çerçevede, İnşaat Hukuku dediğimiz hukuk dalı oluşturulmuştur.

İnşaat Hukuku, sadece binalar ve eklentileri ile ilgili yapım işlerini değil, aynı zamanda arazinin üzerinde, içinde ve altındaki tüm yapım faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin düzenlenmesine ilişkin yasal kuralları kapsar.

İnşaat Hukukunun temel kuralları, büyük ölçüde 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nda “Eser Sözleşmesi” ve “Satış Sözleşmesi” başlıkları altında yer almaktadır. Ayrıca, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 683. ve 1030. maddeleri arasında, inşaatın yapılacağı arsanın hak sahipleri ile yapıyı sahiplenen taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözmeye yönelik hükümler bulunmaktadır. Avukat Serat Topak, inşaat hukuku alanında uzmanlaşarak, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözümüne yönelik profesyonel hukuki destek sunmaktadır.

İnşaat Hukuku Mevzuatı

İnşaat hukukunun temel kuralları, büyük ölçüde Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. İnşaat yapımı, Borçlar Hukuku çerçevesinde bir eser yapımı olarak değerlendirilmekte ve “Eser Sözleşmesi” başlığı altında, 470 ile 486. maddeler arasında düzenlenmektedir. Ayrıca, Borçlar Kanunu’ndaki sözleşmelerle ilgili düzenlemeler ve inşa edilen konutlar ile işyerlerinin satışına ilişkin satış sözleşmeleri de İnşaat Hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.

Bir yapının inşa edilebilmesi için öncelikle imar planlarında o alanın yapılaşmaya uygun olması gerekmektedir. Bu doğrultuda, imar planları ve yapılaşmanın temel ilkeleri “İmar Kanunu”nda yer almaktadır. Ayrıca, yapılaşma kurallarını belirleyen “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği”, “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” ve “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği” gibi yardımcı mevzuatlar da inşaat hukukunun inceleme alanına girmektedir.

İnşaatın yapım aşamasında, yapı sağlamlığı ve yapılaşma kurallarına uygunluğun Devlet tarafından denetimi ise “Yapı Denetim Kanunu” ile sağlanmaktadır. Avukat Serat Topak, inşaat hukuku alanındaki bilgi ve deneyimi ile müvekkillerine kapsamlı hukuki danışmanlık ve temsil hizmetleri sunmaktadır.

 

 

 

 

Sizi Arayalım !

Aşağıdaki formu doldurun, sizinle hızlıca iletişime geçelim

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
author avatar
Serat Topak
Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanmaktadır.